12 april 2018

GIRLSDAY 2018: daar doen De Dames van Hurkmans in Den Bosch natuurlijk aan mee!

GIRLSDAY laat meisjes kennis maken met bèta, techniek & ICT en wordt georganiseerd door VHTO; een landelijk expertisebureau dat als doel heeft meisjes en techniek samen te brengen. En uiteraard neemt ook het enige echte autobedrijf voor en door vrouwen hieraan deel! De Dames van Hurkmans in Den Bosch ontvingen vandaag 10 meisjes van VMBO ‘De Rijzert’ uit diezelfde plaats om ze kennis te laten maken met de autoboetiek van de zussen Mariëlle en Janita Hurkmans.

match
Sanne Radsma, medewerker marketing en communicatie bij de Dames van Hurkmans, heeft deze dag voorbereid en is daarbij begeleid door VHTO. Dit bureau organiseert diverse activiteiten om meisjes kennis te laten maken met (o.a.) techniek, zoals deze Girlsday.
Nadat ‘De Dames’ zich hadden aangemeld ging VHTO op zoek naar een passende school; ook een school dient zich namelijk op te geven voor deze dag. Nadat er een match was gevonden konden de voorbereidingen beginnen!

GIRLSDAY
“VHTO heeft bemiddeld in het contact tussen ons en de school, uiteindelijk heb ik met de mentor van ‘De Rijzert’ het contact onderhouden, met VHTO als vraagbaak op de achtergrond. Dat werkte heel prettig, zo had VHTO ook tips en lijstjes met vragen om ons optimaal te kunnen voorbereiden op de groep die zou komen. Zo konden we echt een dag op maat maken.

De meisjes (klas 1, vmbo) stapten hier eerst nog wat onwennig binnen, voor een aantal van hen was het de eerste keer dat ze überhaupt een autobedrijf binnenstapten, laat staan eentje waar meer vrouwen dan mannen werken! In een presentatie hebben we uitgelegd wie we zijn, waarom we dit bedrijf zijn opgestart en hebben we een impressie gegeven van de dagelijkse werkzaamheden.

   

Na deze presentatie hebben we de meisjes in twee groepen opgedeeld. De ene helft ging een kijkje nemen bij onze stagiaire Lisa die nu het tweede jaar van de opleiding tot 1e autotechnicus doet. Zij deed onder andere voor hoe je het oliepeil moet checken en wat je als monteur allemaal doet. De andere groep liep mee met Kim, 1e autospuiter, die met de meiden om een auto heen liep, ondertussen allerlei vragen stellend waarop de groep kon reageren. Heel interactief dus allemaal, ook om het zo leuk en boeiend mogelijk te houden.

bedankje
De goodiebag die we na afloop meegaven vonden ze top! De meisjes gaven aan het heel leuk te hebben gevonden. Als bedankje dat ze uitgenodigd waren hadden ze, heel attent, een paar doosjes autodrop meegenomen. Of we volgend jaar weer meedoen? Jazeker, de datum staat al in onze agenda:
11 april 2019 zijn we weer van de partij!”

VHTO
VHTO voert activiteiten uit om de participatie van meisjes en vrouwen in bètawetenschap, techniek en ICT in Nederland te vergroten. VHTO richt zich daarbij op de hele keten van primair onderwijs, voortgezet onderwijs, bèta/technische en ICT-opleidingen in het middelbaar beroeps- en het hoger onderwijs tot en met de arbeidsmarkt.
VHTO is gespreks- en samenwerkingspartner van de overheid, van onderwijs- en onderzoeksinstellingen, bedrijven, brancheorganisaties en intermediaire organisaties in Nederland ten aanzien van het thema meisjes/vrouwen en bèta, techniek en ICT.

 

Auteur: Conny Ruiten

OVERZICHT