7 juni 2018

Opgeven is geen optie: Dennis van Tessel van A.A.S. Nowosielski beklimt Alpe d’Huez voor KWF

Deze beroemde berg is sinds 2006 het decor voor Alpe d’HuZes, een evenement om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Hierbij wordt de Alpe d’Huez meerdere malen (maximaal 6 keer) door duizenden deelnemers beklommen: fietsend, hardlopend of wandelend om zoveel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker.

Alpe d’Huez

We willen natuurlijk graag weten hoe Dennis deze dag op die legendarische berg heeft beleefd, want de Alpe d’Huez is niet zomaar een berg! Een paar weetjes: de Alpe d’Huez was 28 keer finishplaats in de Ronde van Frankrijk. De beklimming begint in het dorp Le Bourg d’Oisans, is 13,8 km lang en heeft een stijgingspercentage van 7,9%. De klim telt 21 genummerde haarspeldbochten, bovenaan de berg ligt bocht één en onder aan de berg bocht 21. Kleurt je beeldscherm oranje tijdens het kijken naar de Tour dan weet je: ze zijn nu bij bocht nummer 7, oftewel: de Nederlandse bocht. Op deze berg finishten maar liefst acht Nederlanders als etappewinnaars.

Goed. Terug naar Dennis. Hoi Dennis! Voel je het nog een beetje in je kuiten?
“Nou, dat viel wel mee eigenlijk. Tijdens het fietsen voel je het natuurlijk wel, want er zitten echt steile stukken op die berg, maar na de finish kon ik gewoon lopen hoor en de dag erna ging ik weer lekker een stukje fietsen. Nergens last van gehad!”

 

Was dit de eerste keer dat je meedeed?
“Ja. Ik had er wel al eerder van gehoord maar dit jaar heb ik me dan echt opgegeven. Van te voren heb ik flink getraind, want ik wilde ‘m twee keer fietsen. Ik had alleen op vlakke wegen gefietst, maar deze berg is echt andere koek dus daar kwam ik mezelf wel even tegen, maar na de tweede ronde had ik best nóg een ronde kunnen fietsen.
Volgende keer, dan pak ik er misschien wel drie of vier. Nog een heel jaar om te trainen, haha.”

 

Alpe d’Huez

 

Echt knap! Fietste je voor iemand die je kent?
“Ik fietste voor het goede doel en niet voor een specifiek iemand die ziek is. Zelf ben ik ook ernstig ziek geweest (geen kanker, red.) en ik weet hoe het voelt om te vechten voor je leven. Mijn herstel heeft lang geduurd, maar gelukkig kan ik nu alles weer, zoals een berg met 21 haarspeldbochten bedwingen. Dat had ik destijds niet voor mogelijk gehouden.”

 

Wat maakt deze dag zo bijzonder volgens jou?
“De duizenden mensen die langs de kant van de weg staan om iedereen aan te moedigen. Dat geeft zoveel energie, prachtig om mee te maken. Na iedere bocht weer een ander muziekje, stalletjes met eten en drinken… het was super goed verzorgd allemaal. En dat zo’n dag dan ook nog eens miljoenen oplevert voor kankeronderzoek, ja, dat maakt het helemaal bijzonder.”

 

www.opgevenisgeenoptie.nl

 

 

 

 

OVERZICHT