19 december 2017

De Beukersgroep: welkom in de veelzijdige wereld van een ambitieuze ondernemer met een duurzaam hart

De Beukersgroep is een allround schadeherstelbedrijf dat al 50 jaar bestaat en ondertussen meerdere vestigingen heeft, zowel in Nederland als in België. Van personenwagens tot zwaar materieel: zij kunnen alles herstellen en het streven is daarbij om dit zo duurzaam mogelijk te doen. En na al het harde werken kun je heerlijk ontspannen bij restaurant ‘Bij de Neut’, maar daarover later meer..! Ik bel met Arie-Jan Huijbers, de bedrijfsleider van de vestiging die zich richt op het schadeherstel van personenwagens, en hij vertelt hoe ze dat precies doen: het milieu zo min mogelijk belasten.

 

In en om de werkplaats
“We hebben eens goed gekeken naar het gereedschap dat we gebruikten en zijn toen stap voor stap alles gaan vervangen. Waar we voorheen bijvoorbeeld werkten met perslucht, is nu alles vervangen door elektrisch gereedschap, dit bespaart veel elektriciteit; het omzetten van elektriciteit naar perslucht is dan namelijk niet meer nodig.

De elektriciteit die wij verbruiken wordt opgewekt door de zonnepanelen die op het hele dak liggen. Er wordt niets verspild, de elektriciteit die we teveel opwekken wordt teruggeleverd naar de energieleverancier en verrekend met onze nota. Dat deze vorm van energie afnemen uiteindelijk voordeliger is, is een feit. De investering haal je er binnen 7 jaar ongeveer uit.


Vervangend verv
oer
Het spreekt voor zich dat we onze koers als het om duurzaamheid gaat, ook doorvoeren richting het vervangend vervoer. Zo bieden we onze klanten elektrische auto’s aan maar ook E-bikes, zodat een klant kan kiezen. Dit wordt erg gewaardeerd, merken we.”

 

E-trucks
Arie-Jan vertelt dat de Beukersgroep meer doet dan alleen schades herstellen. Er is ook een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het maken en het ombouwen van vrachtwagens zodat deze volledig op waterstof rijden, de zogenaamde E-trucks. Kort samengevat: de basis van een E-truck is grotendeels gelijk aan die van een klassiek dieselvoertuig, met één grote verandering: de aandrijflijn. De dieselmotor wordt vervangen door een elektromotor met als brandstof waterstof.

 

Deze E-trucks zijn dankzij de elektrische aandrijflijn emissieloos, dit betekent dat er geen reststoffen aan het milieu worden afgelaten; ze worden in het proces zelf verbruikt én deze wagens zijn geluidsarm. Ideaal voor stedelijke gebieden, zoals Groningen en Breda, waar deze E-trucks rondrijden bij de afvalverzameling.

 

Breda
In Breda rijdt een heuse E-truck rond van de Beukersgroep. Het hoofdkantoor van A.A.S. is hemelsbreed 1,3 km verwijderd van het milieustation van de gemeente Breda waar deze huisvuilwagen staat. Echter, wij hebben deze bijzondere wagen enkel via You Tube gezien en delen hierbij graag de link: https://www.youtube.com/watch?v=GthLErJfNS0

 

De stad Groningen had de primeur: daar reed, als eerste in Europa, een huisvuilwagen en een veegwagen rond op waterstof, uit de fabriek van Beukers! Dat E-trucks de toekomst zijn, dat heeft de eigenaar van de Beukersgroep, André Beukers, al lang geleden zien aankomen. Met het openen van een fabriek in Lommel (België) heeft hij een gat opgevuld, nergens in Europa is namelijk een dergelijke fabriek te vinden. Op termijn zullen er 50 waterstoftrucs per jaar geproduceerd gaan worden.


Restaurant
Van schadeherstel naar E-trucks naar een restaurant dat volledig energieneutraal wordt gerund: welkom in de veelzijdige wereld van een ambitieuze ondernemer met een duurzaam hart. André Beukers miste in Westerhoven nog een plek waar je je met het hele gezin kunt vermaken en vestigde er een restaurant met een speeltuin: ‘Bij de Neut’. Een plek waar kinderen kunnen spelen en ouders op hun gemak een drankje kunnen doen al dan niet met iets lekkers van de kaart, want die ziet er heerlijk uit. Check ‘m anders eens via: http://www.bijdeneut.nl/

 

100% CO2 neutraal
Bij de verbouwing van het pand is gekeken naar
‘groen’ en ‘ecologisch verantwoord’. Zo voorzien de zonnepanelen op het dak alle apparaten van elektriciteit en wordt het hemelwater opgevangen om de toiletten mee door te spoelen. Er wordt gebruik gemaakt van aardwarmte: vanuit grote diepte wordt water omhoog gepompt dat in de winter wordt gebruikt om het pand te verwarmen en in de zomer om het pand af te koelen. Ook zijn er laadpalen aanwezig om fietsen en/of auto’s van de gasten tijdens hun verblijf op te laden.

“Kortom”, sluit Arie-Jan af, “alles wat toegepast kan worden om het milieu te sparen is gedaan, dit geldt voor ieder onderdeel van de Beukersgroep en daar zijn we trots op.”

 

  • Bronnen: Beukersgroep / Bij de Neut /  Breda Vandaag /  You Tube / E-trucks Europe

Auteur: Conny Ruiten

 

OVERZICHT